Meer info:
Compensatiepatronen, je hebt hier vast al vaker van gehoord, maar wat zijn het nu precies? En waarom zijn deze patronen belangrijk om te kunnen herkennen voor een ieder die met paarden werkt en vooral ook op de rug zit.
Ze zijn belangrijk om te herkennen omdat ze vaak de reden zijn waarom paarden niet lekker bewegen, wellicht zelfs staken of gedragsproblemen laten zien.
Elk lichaam weet van nature wat het moet doen om te kunnen functioneren. Hoe meer symmetrisch een lichaam is hoe beter het beweegt. Je kunt zien aan een paard dat optimale balans heeft en symmetrisch beweegt dat alles lijkt te kloppen. Bewegingen zien er vloeiend uit en spieren bewegen en zien er zacht uit. Maar je herkent vast ook het beeld van een paard met een hapering, spiergroepen die aan de ene kant meer ontwikkeld zijn dan aan een andere kant, een paard dat niet makkelijk wil buigen, niet wil ( of beter gezegd kan) nageven, een paard dat anders reageert op de dingen die bij andere paarden wel lijken te werken. Zo'n paard is dan vaak aan het compenseren.
Als een spier of een ander weefsel niet kan doen waarvoor het bedoeld is, dan gaan andere weefsels en spieren de taak overnemen om het lichaam functionerend te houden. Alleen zijn vaak deze weefsels niet bedoeld voor die zwaardere belasting en daardoor zie je dat nog weer andere weefsels aangesproken worden met als resultaat meer slijtage, mindere beweging van het paard en nog meer blessures.
Op een gegeven moment is het lichaam zo gewent aan de andere manier van bewegen dat dit een gewoonte is geworden. Verschillende compensatie patronen kunnen dus (opgestapeld op elkaar) voor een paard voelen als normaal. Behandelen en trainen kunnen compensatie patronen 1 voor 1 oplossen en nieuwe patronen van bewegen kunnen weer ontstaan waardoor het paard beter gaat functioneren.
Maar je moet dan wel weten hoe te trainen en kunnen zien hoe jouw paard compenseert. Er is namelijk geen trainingsmethode die past bij elk paard. Hoe goed je ook van achteren naar voren rijdt, als jouw paard achter scheef begint zul je toch dit in je aanleuning blijven voelen.
We starten daarom in deze aflevering bij het begin.
© 2024 www.bitsymmetrie.nl - Powered by Shoppagina.nl